Spiseaften Lutefisk 19.oktober

Vi møtes igjen i våre lokaler til en hyggelig spiseaften med ledsagere.

Kuvertpris inkl. drikke er kr. 300,-

 Liste utlagt i Skomvær Salong.

Påmelding også via mail til foreningen.  Porsgrunn1847@gmail.com

Frist tirsdag 15. oktober kl. 16.00 

Etteranmelding godtas ikke av hensyn til kokkens matbestilling!

 

10'ERN ønsker medlemmene velkommen til formiddagsprat

Ofte er 10-15 mann på plass i Skomvær Salong. Praten går livlig og kaffen smaker godt. Ikke sjelden er det noe å bite i også, for noen er gjerne innom butikken på vei til dette "viktige" morgenmøtet.

Du treffer oss hver virkedag  fra før kl. 10.00 og et par timer utover.Også på lørdagen samles flokken så sant man er på plass i byen.

Medlemmer følg opp! Du er hjertelig velkommen.

Foto: Telemarksavisa

 

 

Sjøfolkenes minnedag i Skien

Skien Sjømandsforening sto som arrangør av årets minnedag. Representanter for sjømannsforeninger i Telemark og fra Moss deltok. Omlag 35 var med på middag og hyggelig samvær i foreningens lokaler.

Dagen startet med gudstjeneste i Skien kirke og deretter bekransning av minnebøssa i Elveparken. Foreningens medlem Leif Harald Hansen holdt minnetalen om falne sjøfolk i to verdenskriger og la ned blomsterkrans.

Etter at minnebøssa første gang blei avduket 17. mai 1920, er den blitt flyttet til en rekke steder i byen. Nå er den tilbake omtrent der den opprinnelig blei plassert. En orienteringstavle er nylig satt opp.

Bilde:

Ved minnebøssa fra venstre: Formann i Skien Sjømandsforening Ove Evensen, flaggbærer Arnold Nomme og dagens taler Leif Harald Hansen.

Oppstartsmøte

33 var tilstede på første medlemsmøte mandag 19. august. Programmet blei gjennomgått for sesongen 2019-2020.

Se programmet for høstsesongen under Møter/arrangementer. Programfolder er utlagt i Skomvær Salong.

Sommerens begivenhet ved kaia utenfor våre lokaler var besøket av fire vikingskip på tokt til Telemarkskanalen 16. juli. Det var Saga Oseberg og Saga Farmann fra Tønsberg, Åsa fra Akkerhaugen og Gaia fra Sandefjord.

Vi ga tilbud om omvisning i våre lokaler til mannskap og mange besøkende på Åpen Dag i Du Verden. Vikingskipene med mannskap i vikingdrakter var på en nesten to ukers slusetur til Kviteseid og tilbake og lå en natt ved våre brygger. 

Stor interesse for Vard-besøket

POS og Kragerø Sjømannsforening stilte mannsterkt opp på omvisning hos Vard i Brevik. Etter en orientering om verftet og dets internasjonale eiere, det italienske Fincantieri, av Lars Stärkgikk vi ombord i ankerhåndteringsskipet Island Victory. Verdens største i sitt slag. Det blir nå ferdigstilt i Brevik etter å ha kommet fra verft i Romania.

I to grupper gikk vi omkring i skipet og fikk se de store kjettingtromlene, kommandobrua, maskinrom og mannskapslugarer av høy klasse mm.. Ombord i skipet er det plass til rundt 100 personer. Skipsmannskapet er på 24, de øvrige er spesialister i forhold til ankerhåndtering, styring av undervannsroboter, kranoperasjoner m.m.

Båten kan håndtere ankere til oljeplattformer på opp til 420 tonn og trekker kjetting og vaiere av store dimensjoner.  Bare mutterne på koblinger på kjettinger og vaiere kan hver veie opp til 43 kilo!

Båten har planlagt prøvetur i begynnelsen av juli. Vi fikk se at arbeidet er i innspurten. Men mye skal avdekkes og klareres før båten kaster fortøyningene.

Foto: Johnny Dolve

 

8. mai. Bekransning av Skibbrudd

Vår forening stilte opp ved bekransningen av Sjømannsmonumentet på Vestre brygge 8. mai.  Formann John S. Lund pekte i sin tale på de lidelser og manglende oppfølging norske sjøfolk måtte tåle etter krigsopplevelser.

- Det er viktig for all framtid å markere frigjøringsdagen, for å minne oss om at arbeidet for fred er mer og mer nødvendig. 

Elever fra Vestsiden skole marsjerte inn med flaggborg og mange elever og andre møtte fram. En verdig markering!

Foto: Thrond Kjellevold

Trivelig tur til Bergen

27 var med, medlemmer og ledsagere, til Bergen med Fjord Line. Vi fikk godt, men noe kjølig møte med vestlandshovedtaden og jamen falt det snø natt til fredag, uvanlig for denne del av landet i mai.

Fredag besøkte vi Bergen Sjøfartsmuseum. der vi blei tatt imot av konservator Lilli Ingvaldsen. Hun fortalte om et museum i stadig forandring der historien er basis. Men de ønsker stadig å oppdatere utstillingene og vise utviklingen innen norsk skipsfart. Båtmodeller, skipsutstyr fra svunne tider til idag, i storslåtte lokaler. Det er Bergen Sjøfartsmuseum. Bygget blei i sin tid sponset av rederen Westfal Larsen.

Etter orienteringen og historikken blei det rundvandring blant gjenstander og multimediapresentasjoner.

Turen hjemover ga frisk nordvestlig kuling forbi Jæren, men Fjord Lines Stavangerfjord klappet til kai i Langesund helt i rute.

Bilde: POS medlemmer vandret omkring blant galeonsfigurer og båter i alle fasonger.

 

John S. Lund ny formann

John S. Lund blei enstemmig valgt til ny formann i foreningen på den 172. Generalforsamling, lørdag 26. januar. Avgående formann Helge A. Larsen blei takket for hans betydelige innsats for foreningen med blomster og gave. 52 medlemmer møtte fram til generalforsamlingen i Sjøfartens Hus. Årsmelding, regnskap og legatregnskap ble godkjent enstemmig. Kjell Ivar Brynsrud ble utnevnt til æresmedlem for sin innsats for foreningen gjennom mange år. 

Til torskemiddagen etterpå deltok ordfører Robin Kåss og  representanter for sjømannsforeningene i Brevik, Langesund og Skien.

Middagstaffelet blei åpna ved at eldste æresmedlem, Rolf Andersen, leste foreningens hilsen til kongen og H.M. Kong Haralds hilsen til forsamlingen.

Ordfører Kåss sa i sin tale ved måltidets avslutning at POS har bidratt og bidrar sterkt til byens utvikling. Sjøfolk har bygd det moderne Porsgrunn. Byen har naturlige forutsetninger for å være en betydelig havneby med store eksportbedrifter som selger omlag 85 prosent av sine produkter verden over.

Ordføreren takket også for den utmerkede torskemiddagen med suppe og dessert. Han understeket at han satte stor pris på denne invitasjonen.

Bilde: Avtroppende formann Helge A. Larsen (t.v.) overlater foreningsklubba til John S. Lund.

 

Club Skomvær på Brevik VTS

Trafikksentralen i Brevik er nå etablert i nye lokaler ved Trosvikbukta. Sentralen har ikke lenger visuell utsikt til Langesundsfjorden med Kalven, men ligger ved selve Brevikstrømmen innenfor brua.

Visuell observasjon av skipene skjer ved passering. Men VTS (Vessel Traffic Service Centre) er utstyrt med moderne hjelpemidler, radar og kameradekning, samt dataovervåking av alle farleder i Grenland, Oslofjorden og store deler av Skagerak.

Brevik VTS  kontrollerer skipstrafikken innenfor ei linje fra Tvistein til Jomfruland.

Leder av VTS-en Per Einar Johnsen sier at sentralen har fått gode lokaler og er tilfreds med å ligge nær ved farleden, blant annet for værobservasjon. Foreslått flytting til Horten blei det ikke noe av.

Om lag 20 deltagere fra POS fikk en grundig presentasjon av ny overvåkingsteknologi, VTSenes operasjoner og forhold til skipstrafikken. Enhver bevegelse inn og ut av Grenland må klareres fra Brevik VTS. Sentralen, alltid med to trafikkledere på vakt, gir opplysninger og veiledning til skippere og loser.

Godt besøk på Erik Bye kvelden

Erik Bye i ord og toner

Et fargerikt liv er skildret i boka, som ble en av fjorårets bestselgere. Kringkastingsmannen, poeten, visesangeren og medmennesket Erik Bye levde et liv som satte spor etter seg.

Forfatteren av boka «Erik Bye», Asbjørn Bakke, besøkte Porsgrund og Omegns Sjømandsforening, der også Porsgrunn historielags medlemmer var invitert. Det blei fullsatt i Sjøfartens Hus .

Sanggruppa Styrbord Halser tro til med et utvalg av de mest kjente visene.

Bakke deler Eriks liv inn i mange bolker, som tidvis går i hverandre. Fra krigen, der han drev etterretning og måtte rømme til Sverige. Hans vagabondliv i USA og hans problematiske strev for å bli anerkjent som journalist i Osloavisene.

 –Journalist er ikke noe du utdanner deg til, journalist er noe du er, sa flere av redaktørene. Han var utdannet i USA. Men da han kom inn i det hvite hus på Marienlyst, blei han etter hvert sin egen herre. -Han blei på mange måter en nasjonsbygger og samlet Norge ved TV’n, sa Bakke.

Skomværvalsen blei selvsagt sunget. -Erik var opptatt av sjøfolkenes hverdag og skjebne, ikke minst under og etter krigen. Han var opptatt av de som var annerledes og undertrykte. Han snakket like godt med kongen som med fiskerkona i Nord-Norge. Han brakte humoren til NRK, sa Bakke. Boka er verdt å lese og mange skaffet seg signert utgave.

Bilde: Sanggruppa Styrbord Halser tro til med ramsalte og lyriske viser av Erik Bye. Forfatteren Asbjørn Bakke i forgrunnen.

Interessant tur til Arcus

35 fyllte opp bussen, da Porsgrund og Skien sjømannsforeninger besøkte Arcus, akevittens hjemsted i Oslo. Vi fikk vandre gjennom det store anlegget ved Gjelleråsen og ble guidet av Gunhild Aasland. Hun er fra Porsgrunn og har jobbet med kommunikasjon i Arcus i nærmere 20 år.

Vi fikk se tapperiet, tønnelaget med akevitt, 7000 eiketønner, destillasjonsanlegget og blei budt på et fantastisk bufémåltid med dertil hørende akevittsmaking.

Ved ankomst Oslo inntok vi lunsj på Schrøders Kro, Jo Nesbøs detektivfigur Harry Holes stamkafe. Der var det flesk og duppe.

En tur som frister til gjentagelse. På bildet orienterer Gunhild Aasland om de uttalige varianter akevitt som Arcus har utviklet. 

 

Medlem i Sjømannsforeningen?

Det er nå plass til flere medlemmer i foreningen. Det maksimale medlemstall er satt til 175 og man  ønsker medlemmer med maritim bakgrunn og interesser. 

Årskontingenten er fortsatt kr. 600,- som den har vært i de siste 9 år. Foreningen har god tilslutning til arrangementene og ikke minst er oppslutningen omkring internlotteriene stor. Dette bidrar til å holde en lav kontingent.

Interesserte kan henvende seg via e-post: porsgrunn1847@gmail.com , så kan du få søknadsskjema for medlemskap tilsendt.

"Bursdagskaka" servert på jubileumsdagen 22. jan 2017.

Motto for Porsgrund og Omegns Sjømandsforening siden stiftelsen 22. januar 1847:

Concordia res parvae crescunt (Enighet gjør sterk)

Sjømandsforeningen byens eldste forening

 


POS ble stiftet 22. januar 1847 - og vi har drevet kontinuerlig siden denne dagen. I alle år har flertallet i foreningen bestått av medlemmer med bakgrunn som sjøfolk, men siden 1850-tallet har også foreningen opptatt medlemmer med øvrig maritim bakgrunn eller sjøfartsinteresserte.

All virksomhet gjennom tidene er dokumentert i den sammenhengende rekken av protokoller, hvor de 35 stifterne satte sine sirlige underskrifter i den aller første. Dette for å markere at foreningen skulle ivareta sjøfartens og sjøfolkenes interesser. Det har foreningen gjort til alle tider. 

I 2019 er det 172 år siden stiftelsen - ikke mange får oppleve en så anseelig alder!

 

Bark Skomvær av Porsgrunn. Kapt. Chr. Rafn (1833 - 1899)
Gikk sin jomfrutur fra Laksevåg, Bergen 15. oktober 1890.
Reder: Jørgen C. Knudsen, Frednes, Porsgrunn.
Solgt til Flekkefjord 1915.

GRASROTANDEL TIL POS

Mange av våre medlemmer har overført grasrotandelen til vår forening. Fortsatt savner vi flere medlemmers bidrag.
Støtt opp om foreningens, alt du gjør er å sende inn vårt org. nr. 979254539.

PROFILARTIKLER

Foreningen har fått ny forsyning til følgende priser:

Etui m/mansjettknapper + Slipsnål + Pin m/skrue      kr 200,-

Slips med foreningsmerke innvevet                             kr 250,-

Pins med nål eller skrue                                                  kr 40,-

Brodert jakkemerke (lim på bakside for påstrykning)   kr 40,-

Hernvendelse sekretær eller kasserer.